“Tennistalenten in goede handen” – De Telegraaf

Afgelopen week verscheen er een artikel over Hugo Ekker in De Telegraaf. Hieronder het bericht en volledige afbeelding van het artikel.

“Coach Hugo Ekker leert jeugd nu al te denken als prof”

door René van Batenburg

Tenniscoach Hugo Ekker reisde zo’n 25 jaar de wereld rond met top-honderd spelers als Raemon Sluiter, olympisch zilveren medaillewinnares Miriam Oremans en Aranxta Rus. Als bondscoach van Jong Oranje had hij onder anderen Thiemo de Bakker, Igor Sijsling en Kiki Bertens onder zijn hoede. Ekker is lovend over Bertens. “Je kunt zien dat Kiki zich op gras een stuk comfortabeler  voelt. Zij heeft onvoorstelbare stappen gemaakt, zowel in fysiek- als mentaal opzicht”, zegt Ekker over zijn vroegere pupil bij Jong Oranje, die deze week pas sneuvelde in de kwartfinale van Wimbledon tegen de Duitse Julia Görges.

Ekker (57) deelt nu op het tennispark Buitenveldert zijn ervaring met vooral jonge kinderen. De missie van de in Amsterdam-Oost geboren ex-prof is om in zijn eigen Tennis Academy Amsterdamse toptalenten op te leiden tot een professioneel niveau.

Ekker: “Ik heb dit jaar samen met voormalig Nederlands kampioen Nick van der Meer voor de eerste keer een groot internationaal jeugdtoernooi georganiseerd op het park met als voornaamste doelstelling om van jonge talentvolle spelers uiteindelijk professionals te maken, waarbij ze leren om als prof te denken en te handelen. En heel erg belangrijk, daarbij hoort ook om met verlies om te gaan.”

Ekker wil van het toernooi waar dit jaar 64 jongens en meisjes aan deelnemen, een jaarlijks terugkerend evenement maken. “Je haalt ermee een stuk internationale tenniservaring naar Amsterdam, waarbij de jonge spelers direct zien wat er allemaal bij komt kijken om de absolute top te halen. Het toernooi moet als een voorbeeldfunctie gelden om de kinderen te inspireren om beter te gaan tennissen.

Ze moeten daarbij ook met teleurstelling kunnen omgaan, want de echte top is slechts voor weinigen weggelegd. Ik wil vooral met mijn Tennis Academy, die een kwaliteitscertificatie heeft gekregen van de KNLTB, talentvolle jeugdspelers opleiden tot volwaardige profs.”, benadrukt Ekker.